top of page

Kostenplaatje: eigen auto versus deelauto

Een eigen auto is voor de meeste mensen heel fijn. Hij staat altijd voor je klaar en brengt je overal naar toe. Zoals men zegt; gemak dient de mens.


Maar heb je die eigen (tweede) auto eigenlijk echt nodig? Wat kost het je nu precies? Is er een slimmer en goedkoper alternatief?

axxel deelauto

Als je bedenkt dat auto's gemiddeld 96% van de tijd stil staan en de Co2-uitstoot van een gemiddelde benzineauto circa 3360kg per jaar is, kan het vinden van een alternatief voor je eigen auto interessant zijn.


Eén van deze alternatieven is de deelauto. Eind 2019 waren er al meer dan 50.000 deelauto's in Nederland, keuze genoeg dus.


Maar is het qua kosten daadwerkelijk een beter alternatief dan een eigen auto?


Wij zochten het voor je uit.

Het kostenplaatje

Om te beginnen, hebben we berekend hoeveel een eigen auto kost. We zijn hiervoor uitgegaan van een Ford Focus uit 2014 met maximaal 5000 kilometer per jaar.


Naast de inzichtelijke maandelijkse kosten voor verzekering, wegenbelasting en tanken, zijn er ook nog een aantal verborgen kosten. Denk hierbij aan onderhoud en afschrijving.


Een makkelijke tool om dit allemaal uit te zoeken, is de autokostentool van de ANWB. Hiermee krijg je makkelijk inzicht in de daadwerkelijke kosten van jouw auto. Vul simpelweg de gegevens van je auto in en je krijgt in één keer de kosten per maand of per kilometer.


Voor de Ford Focus uit 2014 kwamen we op de onderstaande kosten uit, die best even schrikken waren:Vergelijk Axxel deelauto

Maandelijks kost deze Ford Focus dus €393, exclusief benzinekosten. Deze kosten hebben we naast de Axxel deelauto gehouden, waarvan de prijs inclusief elektrisch laden is.


Boodschappen - 2 uur weg - 20 km totaal

Axxel -> 2 uur gebruik + 20 km -> € 14,98 in totaal

Ford Focus -> 20 km gebruik -> €0,81 per km -> € 16,20 in totaal


Op bezoek - 5 uur weg - 95 km totaal

Axxel -> 5 uur gebruik + 95 km -> € 48,70 in totaal

Ford Focus -> 95 km gebruik -> €0,81 per km -> € 76,95 in totaal


Gebruik is belangrijk

Zoals je kan zien, is de hoeveelheid gebruik van de auto belangrijk bij het gehele kostenplaatje. Waar en wanneer gebruik je de auto?


Op bezoek bij vrienden of familie een stuk verderop of spullen halen bij de bouwmarkt is met een deelauto van Axxel goedkoper. Maar even naar de supermarkt, op de koffie bij een vriendin in de buurt of naar de sportschool is juist goedkoper met een eigen auto.


Echter zou je voor die tripjes ook de fiets of het OV kunnen pakken, waardoor je eigen auto weer stil staat en dus duurder is.


Wanneer maak je de overstap?

Ondanks dat een deelauto vaak goedkoper kan zijn, is je eigen auto zomaar de deur uit doen een behoorlijk grote stap. Daarom kan het helpen om de deelauto eerst eens te proberen en te ontdekken of het in praktijk fijner werkt.


Op ritjeweg.nl kan je gemakkelijk zien welke deelauto’s er in jouw woonomgeving beschikbaar zijn.

In de wijk Hogekwartier in Amersfoort staan de elektrische deelauto’s van Axxel, speciaal voor bewoners en omwonenden. Als je de auto eerst eens wilt proberen, kan je gebruik maken van onze vrijblijvende gratis proefrit. Hierbij laten we je zien hoe de auto werkt en kan je zelf voelen hoe de auto rijdt.


Bovendien betaal je bij Axxel alleen voor de tijd dat je de auto reserveert en geen vaste abonnementskosten. Hierdoor is het een drempelloze manier om de deelauto eens te proberen, zonder meteen je eigen auto op te geven.


Recente blogposts

Alles weergeven

Ook in deze auto rijden?

Geen vaste kosten en eenvoudig betalen vanuit je bundel

Gegarandeerd beschikbare deelauto's

 

Eenvoudig te gebruiken met onze app

 

Altijd een auto bij jou in de buurt

bottom of page