Blog

Tarieven

Dat een eigen auto duur is weten de mensen wel. Je betaalt al snel maandelijks 340 euro voor een kleine auto en een middenklasser kost al snel rond de 600 euro per maand. Als je de auto niet dagelijks gebruikt. Is een deelauto in combinatie met de fiets en het openbaar vervoer vaak goedkoper dan een eigen auto bezitten.

 

Autodelen is vooral goedkoper wanneer je de auto maar af en toe nodig hebt. Heb je af en toe een auto nodig voor je werk -bijvoorbeeld alleen voor opdrachten die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn -dan is een deelauto al snel voordeliger. Op vakantie wint een huurauto het qua prijs van een deelauto, zeker als je de huurauto een tijd van tevoren boekt.

 

Besparen op je autokosten

Je kunt met autodelen al snel besparen op je autokosten. Je moet dan de kosten niet alleen vergelijken met de benzine- of dieselkosten van je eigen auto (ongeveer 10 tot 12 cent per kilometer), maar met de totale kosten van een eigen auto, inclusief afschrijving, verzekering, parkeervergunning, onderhoud en wegenbelasting. De vaste kosten voor autobezit zijn afhankelijk van de soort auto en zijn volgens de ANWB al snel een paar honderd euro per maand. Zonder dat je in de auto rijdt!

 

Of een deelauto voordeliger is, hangt onder andere af van het aantal uren dat je hem huurt en het aantal kilometers dat je rijdt. Voor dagelijks woon-werkverkeer is een deelauto bijvoorbeeld duur en is de trein of een eigen auto voordeliger. Maar heb je af en toe een auto nodig voor je werk (bijvoorbeeld voor plekken waar je moeilijk met het openbaar vervoer kunt komen), dan kan een deelauto wel voordeliger zijn.

 

Een voorbeeld…

Stel je voor, dat je met je eigen auto 13.000 kilometer per jaar rijdt. Je gaat de uitdaging en verkoopt de auto. In plaats daarvan gebruik je 1 keer per week een deelauto om je ouders te bezoeken die 50 kilometer verderop wonen en met het openbaar vervoer . (100 km per week). In de zomer ga je op vakantie naar Italië en huur je een huurauto. De rest van de week reis je met de trein. Per jaar bespaar je dan ten opzichte van je eigen auto zo'n 750 euro per jaar! Ten opzichte van een middenklasser kan je zelfs zo'n 3.760 euro per jaar besparen!

Copyright© Mobiliteitsfabriek